موتور دمپر

موتور دمپر چیست؟


موتور دمپر یکی از تجهیزات مرتبط با سامانه های کنترل هوشمند دمای محیط های صنعتی می باشند.

از وظایف اصلی محرک الکتریکی دمپر، باز و بست دریچه ( Damper Actuator ) جهت کنترل میزان هوای ورودی و خروجی است به گونه ای که هم جریان ورود هوای تازه را کنترل کرده و هم از خروج حجم زیادی از هوای داخل محیط جلوگیری به عمل می آورد.

عملگر دمپر در محیط های زیادی مورد استفاده قرار می گیرد که از جمله آن های می توان به: بیمارستان ها، سردخانه ها و کارخانه ها اشاره کرد.

از برندهای پر فروش در بازار ایران می توان از: بلیمو، هانیول، زیمنس، رجین، لوفبرگ و دانفوس نام برد.

 

موتور دمپر

 

دمپر اکچویتور در سیستم های تهویه مطبوع به انواع مختلفی تقسیم می شود که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  1. موتور دمپر ON/OFF سه وضعیتی
  2. موتور دمپر قطع و وصلی فنر برگشت
  3. موتور دمپر تدریجی ( Modulating )
  4. موتو ر دمپر دود و حریق ( Fire & Smoke )

منظور از فنر برگشت ( Spring Return ) این است که هرگاه در نتیجه نوسانات جریان ولتاژی، سیستم برق محیط ما مختل می شود، مکانیزم فنر برگشت این امکان را فراهم  می کند که در صورت باز بودن دریچه، فنر مربوطه وارد عمل شده و دریچه را می بندد.

با توجه به توضحیات فوق درباره موتور دمپر دود و حریق می توان نتیجه گرفت که تمامی موتورهایی که این ویژگی را دارند، بدون شک باید دارای فنر برگشت باشند.

برای انتخاب موتورهای دمپر مناسب جهت نصب بر روی دریچه ها اینگونه عمل می شود که به نسبت ابعاد دریچه مورد نظر، میزان گشتاور عملگر مربوطه انتخاب می شود

بازه گشتاوری محرک های دمپر معمولا بین ۲ تا ۴۰ نیوتن بر مترمربع بوده که این محدوده برای دریچه هایی از ابعاد ۰٫۵ تا ۶ مترمربع تعیین می شود.